6.Kapitola | 8. Kapitola

Zjavenie Jána, 7. kapitola

Označenie Božích služobníkov

1 Potom som videl štyroch anjelov stáť na štyroch uhloch zeme, ktorí držali štyri zemské vetry, aby nevial vietor ani na zem, ani na more, ani na nijaký strom. 2 A videl som vystupovať od východu slnka iného anjela; mal pečať živého Boha, zvolal mohutným hlasom na štyroch anjelov, ktorí dostali moc škodiť zemi, moru, 3 a hovoril im: Neškoďte zemi ani moru ani stromom, kým služobníkov nášho Boha neoznačíme na čelách.

4 Počul som počet označených: sto štyridsaťštyritisíc zo všetkých kmeňov izraelských:
5 z kmeňa Júdovho dvanásťtisíc
označených,
z kmeňa Rúbenovho dvanásťtisíc,
z kmeňa Gádovho dvanásťtisíc,
6 z kmeňa Ašerovho dvanásťtisíc,
z kmeňa Neftalímovho dvanásťtisíc,
z kmeňa Menaššeho dvanásťtisíc,
7 z kmeňa Simeonovho dvanásťtisíc,
z kmeňa Lévího dvanásťtisíc,
z kmeňa Issacharovho dvanásťtisíc,
8 z kmeňa Zebulúnovho dvanásťtisíc,
z kmeňa Jozefovho dvanásťtisíc,
z kmeňa Benjamínovho dvanásťtisíc označených.

Oslava Boha mučeníkmi

9 Po tomto som videl: ajhľa, veľký zástup zo všetkých národov, kmeňov, ľudí a jazykov, ktorých nikto nemohol spočítať; stáli pred trónom a pred Baránkom, oblečení do bieleho rúcha, s palmami v rukách, 10 volali mohutným hlasom:
Spasenie nášmu Bohu,
ktorý sedí na tróne,
a Baránkovi!

11 A všetci anjeli stáli okolo trónu, okolo starších a štyroch bytostí, padli na tvár pred trónom, klaňali sa Bohu 12 a volali:
Amen! Dobrorečenie a sláva
a múdrosť
a vďaka, a česť, a moc a sila
nášmu Bohu na veky vekov. Amen.

13 Potom jeden zo starších prehovoril a spýtal sa ma: Kto sú títo oblečení do bieleho rúcha a odkiaľ prišli? 14 Odpovedal som mu: Pane môj, ty vieš! Nato mi povedal: To sú tí, čo prichádzajú z veľkého súženia a oprali si rúcha a zbielili ich v krvi Baránkovej. 15 Preto sú pred trónom Božím a slúžia Mu dňom i nocou v Jeho chráme. Sediaci na tróne ich bude zatieňovať ako stan. 16 Nebudú viac hladní ani smädní, nebude dorážať na nich slnko ani horúčava, 17 lebo Baránok, ktorý je uprostred trónu, ich bude pásť, dovedie ich k prameňom vôd života a Boh im zotrie každú slzu z očí.